Bild
Nästa artikel

Vi k-märker riksväg 10

K-Märkt

Riksväg 10 och dess föregångare med nr 50, 60 och 80 har byggts om åtskilliga gånger under 1900-talet. Med hjälp av äldre kartor går det att hitta den gamla sträckningen väster om nuvarande Riksväg 50.
Intill landsvägen hittar vi ett äldre vägräcke och när Malte Persson dyker upp faller alla pusselbitar på plats.
Han är medlem i den vägförening som vårdar denna ursprungliga bit av Rikstian.

 

Vägen slingrar sig lugnt genom landskapet och om det bara fanns några rastplatser skulle vi gärna ta vår picknick just här. Det syns inte men Löa är en by med traditioner och just här låg en bergsmanshytta redan för 700 år sedan. Massor av liknade bergsbyar svarade en gång för en tredjedel av Europas järnproduktion. Löas hytta var centrum i den här byn och bergsmännen, som dessutom var jordbrukare, ägnade sina arbetsdagar åt brytning, kolning och järnframställning.
 
Till skillnad från andra bergsmanshyttor upplöstes aldrig hyttelaget i Löa. Byns invånare är fortfarande delägare i hyttan och anläggningen rekonstruerades 1972. Invånarna i dubbelbyn, som ligger på båda sidor av Riksväg 50, äger även skolan genom att de tecknat aktier i Löa Skollag AB.
 
Det bor idag drygt 300 invånare i Östra och Västra Löa.  Sevärdheterna är en gammal kvarn från 1854, själva hyttan och ett museum som berättar om malmbrytning.
Taggar: K-Märkt, Hem
Vi k-märker riksväg 10

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.