Bild
Nästa artikel
Vi k-märker rikssexan

Vi k-märker rikssexan

K-Märkt

Riksettans utsända var snabbt överens om att den sträcka av Riksväg 6 som borde K-märkas låg intill sjön Aspen i Lerum.
E20 ligger inte långt borta men den slingrande gamla riksvägen längre norrut är ett bra alternativ för den som inte har bråttom.

 

Riksväg 6 och Västra stambanan gick parallellt från Floda fram till Jonsered. Tätorterna på den här sträckan har utvecklats från de gamla stationssamhällena. I öster Lerum, i väster Jonsered och däremellan Stenkullen och Aspen. Rikssexan var förbindelselänken mellan Sveriges två största städer och längs Säveån växte det upp industrier redan på sent 1700-tal. Idag har de flesta samhällena vuxit ihop och området söder om sjön Aspen är nästan en förort till Göteborg.

Ännu längre norrut, på sträckan mellan Floda och Alingsås, byggdes i slutet av 40-talet en modern sträcka som ibland kallas Sveriges första motorväg. Den hette först Rikssexan och sedan e3 och slutligen E20. Vägverket ville bygga en modern autostrada men det saknades planskilda korsningar och såväl traktorer som cyklister hade tillstånd att köra på denna ”förmotorväg”.

Den sträcka söder om sjön Aspen som tidningen Riksettan valde att K-märka är en traditionell riksväg med vackra kurvor. En solig höstdag är gamla Rikssexan just här en av de vackraste vägar vi sett i Västsverige. En snöig vinterdag på 1950-talet måste det däremot ha varit en livsfarlig sträcka, inte minst när lastbilarna från Jonsereds fabriker lade beslag på hela den ena vägbanan.

Lövträden har numera vuxit sig höga på båda sidor av riksvägen och solen lyckas bara ibland tränga igenom det täta lövverket. Just där hamrade Riksettan ner sin 10:e K-märktskylt.  

Taggar: K-Märkt, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.