Bild
Nästa artikel

Friluftsservice

Prylen

31 centimeter hög spann av plast. Tillverkad i olika färger.
Fylld med tallrikar, termosar, byttor och muggar för picknicken.
Märkt made in sweden och med texten husqvarna, intryckt i en stiliserad skurborste.

 

Namnet Friluftsservis och Taffel passar det glada men lätt uppfostrande 50-talet, och dagspriset en 500-lapp signalerar antikvitet av typen snygg, men svåranvänd. Att familjen Bernadotte är inblandad höjer definitivt värdet.

Termosens och muggarnas trekantiga form är typisk. Liksom den effektivt uttänkta konstruktionen: locket är också en diskho och behållaren en hink, för den som går efter vatten vid rastplatsen. I en komplett Taffelservis ska det finnas två termosar, fyra trekantiga muggar, fyra tallrikar och fyra plastaskar. Det finns också en budgetmodell med färre delar.

Taffel gjordes i flera färger, som orange, vaniljgult, gulgrönt och ljusbrunt. Att Husqvarna Borstfabrik var tillverkare är inte så konstigt som det låter. Där gjordes visserligen en hel del borstar i plast, men även Carl-Arne Bregers TV-kanna Signatur, svenska folkets favorit till kvällsunderhållningen.

1959 var Taffelhinken nysmart. Idag framstår den som rätt klumpig och svårburen. Inget för dem som gillar att dricka frukost i en lattemugg av papp.

Dessutom njuter dagens bilist sällan mackor och termoskaffe på rastplatser längs motorvägen. 

 

Den turistande familj som väljer att kladda med rödbetssallad på friluftsservisen är i det närmaste oansvarig. Eller okunnig. Antikrundans anhängare vet att Taffel betyder designprinsen Sigvard Bernadotte, berömd för exklusiva silversmycken och vardagsföremål som Margrethe-skålen och konservöppnaren Röda Clara.


Greve Sigvard Bernadotte, son till Gustaf vi Adolf, designade det mesta, från fest till vardag. Formellt slutade han att vara prins 1934, eftersom han gifte sig med en vanlig medborgare. 

Tillsammans med den danske arkitekten Acton Bjørn startade han 1950 Bernadotte & Bjørn Industridesign a/s, ett av Europas största och viktigaste designkonsultföretag. Och en plantskola för formtalanger. Under den här perioden sägs Sigvard Bernadotte i första hand ha varit den begåvade företagsledaren.

En av dem som fick chans att utvecklas på kontoret i Köpenhamn var svensk-dansken Jan Trädgårdh. Känd för att ha ritat både kylskåp och radioapparater och ett spännande namn för designvännerna: det sägs att det var Trädgårdh som skapade Taffel.

Vilket inte är helt oväntat. Många stora konstnärer har haft god användning av sina elever och vem som en gång fått idéerna kan vara svårt att säga. Kanske var Sigvard Bernadotte mer ett varumärke, ett elegant affärskoncept, och på kontoret en inspiratör som uppmuntrade och godkände?

Om det verkligen var Jan Trädgårdh som skapade friluftsservisens trekantiga muggar och termosar får bli en fråga för framtidens forskare i plast. Säkert är att Taffel bara blir vackrare i formen med åren.

Om än något tafflig i handen.

Taggar: Prylen
Friluftsservice

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.