Bild
Nästa artikel
Specialnummer av Riksettan i butik nu!

Specialnummer av Riksettan i butik nu!

Aktuellt nummer

Nytt nummer i butik nu!  Riksettan Special Nr 1 är en blandning av gammalt och nytt. Vi har återvänt till några av våra egna favoriter längs svenska riksvägar och berättar bland annat hur det har gått för Brännebrona Motell, Diskusmacken i Malmö, Slussen i Stockholm, folkparken Tyrolen och bilkyrkogården i värmländska Båstnäs.

Vi har också valt ut några gamla favoriter från tidigare nummer, bland annat Sten Berglinds raggarspaning i Stockholm, Göran Willis på besök i den fantastiska garagebyn i Nyköping och våra egna favoriter längs svenska vägar.   


Ur innehållet i Riksettan Special:
Hur gick det sen? Riksettan hann åka alla de klassiska riksvägarna och besökte massor av bensinmackar och motell i Sverige. I det här numret har vi återvänt till några av våra favoritmiljöer.

Enköpings 60-tal. Det rullade åtskilliga Volvo Amazon och Opel Kapitän i Enköping under 60-talet. Det var en av Stig Hammarstedts upptäckter när han letade bilder till fotoboken ”Enköpings sextiotal”.

Foton från Gyllene Uttern.  Ryttmästare Rolf Gyllensvaan skapade ett motorhotell vid Vätterns strand. Riksettan har fått låna familjens fotoalbum  
med unika bilder från de första åren. 

Lite grand från ovan. En bit av 50-talets Sverige är fångad från luften och ligger sparad i ett skyddsrum i Enköping. Riksettan har grävt i Svenska Aero-Bilders arkiv och hittat bilismens frusna ögonblick.

K-märkt UFO.  Sommaren 1967 invigdes den futuristiska turiststationen i Jävre. Den och fick snabbt namnet ufo-huset. I september samma år landade den på fel sida vägen då högertrafiken infördes.

Här är Kungens kurva. 
En septemberdag 1946 körde Gustaf V:s chaufför av vägen  
strax söder om Stockholm. Platsen fick namnet Kungens kurva.  
Riksettan hittat diket där den kungliga Cadillacen gick av vägen.


Dr Nostalgi. Lasse Åberg har sysslat så mycket med 1950-talet att det känns som om han doktorerat på sin barndom. Egentligen tycker han illa om nostalgi. Det vill säga andras nostalgi.

Motorväg på tomten. Äppelträden hamnade på andra sidan vägen när Vägverket drog en motorväg rakt igenom familjen Svenssons trädgård. Men hotell Stenkullen, längs E4:an, lever vidare.

Det rätta virket. 1954 byggdes en annorlunda garageby i utkanten av Nyköping. De 52 byggnaderna är tillverkade av de biltransportlådor som kom från utlandet på femtiotalet.

Amerikanska spökstäder. När den amerikanska guldruschen var slut fanns plötsligt  massor av övergivna spökstäder. Fotografen Berthold  
Steinhilber har dokumenterat spökstaden Bodie.

Bilismens bästa miljöer. 
Riksettan har korsat Sverige i jakt på mackar, vägsträckor  
och motell. Här kommer våra favoriter längs svenska vägar.  
25 K-span som måste K-märkas eller göras till byggnadsminne.

HÄR hittar du hitta de butiker i ditt område som säljer Riksettan, du söker via ditt postnummer:  


BUTIKER I NORGE SOM SÄLJER RIKSETTAN


Glöm inte att tipsa dina nostalgikompisar om det här numret av Riskettan Special!
 
Taggar: Aktuellt nummer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.