Bild
Nästa artikel

Solskydd 1954

Prylen

1950-talet var för många en ljus tid. Andra världskriget var över och industrin gick på högvarv. Sveriges två billtillverkare sålde utmärkt av modellerna PV 444 och Saab 92 och uppföljarna PV 544 och Saab 93, som introduceras senare på 1950-talet, skulle bli lika framgångsrika.

Egentligen såg det bara mörkt ut vid ett tillfälle under 1950-talet. Lyckligtvis varade det bara i 151 sekunder och sen blev det ljust igen.

Det hade pratats mycket om de här sekunderna. Tidningarna hade skrivit spaltkilometer och om det hade funnit några svenska TV-sändningar så hade händelsen säkert gett upphov till många program.

 
För att fullt ut kunna uppskatta händelsen behövdes en sotad glasskiva, en bit oexponerad film eller allra helt ett par specialtillverkade ogenomskinliga glasögon. Som de Riksettan köpte för 40 kronor i en antikaffär i Visby. Just Gotland var för övrigt ett de områden i Sverige där man verkligen kunde uppleva den totala solförmörkelsen 1954. Det är förstås om den händelsen det den här texten handlar. Det stora intresset kan kanske förklaras av det dröjer till år 2126 innan svenskarna får uppleva något liknande på hemmaplan.
 
Husqvarna borstfabrik, var trots namnet, även en stor tillverkade av bruksföremål i plast. En av företagets formgivare var Sigvard Bernadotte. Han gjorde bland annat friluftsservisen ”Taffel”. 1950-talet blev en framgångsperiod för borstfabriken och de helsvarta glasögonen var kanske ett sätt att marknadsföra sig.
 
Den totala solförmörkelsen 1954 kunde upplevas både i Nordamerika, Sydvästasien och Europa. I Sverige blev det totalmörkt i ett smalt bälte som omfattade delar av Småland, Västergötland, Östergötland, Bohuslän och Gotland.  Stockholm och Malmö fick nöja sig med cirka 95-procentig solförmörkelse. Skribenten av dessa rader upplevde händelsen på Svenska Bindgarnsfabrikens semesterhem i skånska Östarp. Det var lite mulet och därför hade vi ingen glädje av våra sotade glasskivor. Men mörkt blev det.
 
Gotlänningarna hade tur och kunde uppleva hela solförmörkelsen. I Stenkyrka berättas att hästarna som användes i slåtterarbetet stannade upp när det blev mörkt. När solen kom tillbaka började de skena. Lokaltidningarna i hela Sverige kunde berätta massor av historier om vad som hände när det blev mörkt. Det mest påtagliga verkar ha varit att fåglarna slutade sjunga och det blev tyst, i drygt två minuter.
 
Att månen kan skymma hela solen som är 400 gånger större är förstås lite märkligt. Förklaringen är dels att solen ligger 400 gånger längre bort och att månen (och jorden) har en elliptisk bana.  När månen passerar tillräckligt nära jorden (och alla himlakropparna ligger på en rät linje) inträffar en total solförmörkelse längs en smal bana på jordytan.
 
1954 var allt över efter drygt två minuter. De som hade spått jorden undergång fick fel. Möjligtvis fanns det något symboliskt att 1954 års nobelpris i litteratur gick till Ernest Hemingway, han som skrev ”Och solen har sin gång”.
Taggar: Prylen
Solskydd 1954

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.