Bild
Nästa artikel
Riksväg 1 - Till huvudstaden

Riksväg 1 - Till huvudstaden

Riksvägar

Riksväg 1 mellan Hälsingborg och Stockholm döptes om 1962 och under det nya namnet E4:an har den faktiskt blivit 27 km kortare! Anledningen är att vägen har rätats ut och numera går utanför samhällena.

Med hjälp av gamla kartor och tidningen Riksettans reportage går det att leta upp den gamla vägsträckningen.Riksväg 1 eller Riksettan hette sträckan under perioden 1945-1962. Det som från början var en smal och på vänstertrafikens tid småfarlig väg är idag en snabbkörd sträcka. Tidningen Riksettan har i flera nummer beskrivit de sträckor som ingick i Riksväg 1. En av dem finns norr om Huskvarna, en annan norr om Norrköping och en tredje mellan Södertälje och Stockholm. Alla tre är populära utflyktsvägar och inte minst mc-åkare föredrar ibland att åka parallellt med snabba E4:an. I Småland har sträckan mellan Markaryd och Vaggeryd lanserats som en turistväg och är även utmärkt med Riksettanskyltar. I Östergötland gick Riksväg 1 intill det fantasiska hotellet Stenkullen som skildrats i ett reportage i Riksettan. Sen slingrade den sig ner mot Bråviken - en fantastisk del av den gamla riksvägen. Den kanske bäst bevarade sträckan hittar man mellan Södertälje och Stockholm. Gamla Södertäljevägen är ett annat namn som fortfarande används. Riksväg 1 har skildrats i två nummer av Riksettan: I första numret 1/2005 åkte K-spanarna Göran Willis och Staffan Bengtsson längs hela den gamla sträckningen och i senaste numret 1/2011 "näråkte" redaktionen mellan Södertälje och Stockholm

Taggar: Riksvägar, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.